HISTORIE deel 2tante Biena aan het woord:

Opa opa was bakker (Jan den werme) in Siebengewald. Zij woonden op een bovenkamer van de fam. Deenen op de Gochsedijk en daar werd het 1e kind Paula geboren. Toen men 9 kinderen had zag opa en oma geen toekomst in Siebengewald en verhuisde met zijn gezin naar regio Eindhoven. Onze opa Jan bleef in Siebengewald wonen.
Hij kocht het ouderlijk huis van opa opa. Men woonde toen op het adres Grote Horst hetgeen (na de oorlog) later Ericaweg werd. Hier werden ook alle kinderen, ná Paula, geboren. In de oorlog werd het ouderlijk huis helemaal plat gebombardeerd, maar later op dezelfde plek herbouwd. Alle namen op de foto kloppen.
Er ontbreken 2 kinderen, jongens, die zijn verbrand in de Grotehorst toen ze 2 en 3 jaar waren. Toen opa opa brood was bezorgen en oma was wandelen, met kleine Jantje, hebben deze kinderen iets in de kachel gegooid waardoor er brand uitbrak. Zowel opa opa als oma oma zagen op kilometers afstand hun schuur branden..............................
Dit waren het 3e en 4e kind, geboren ná opa Jan. Dus er waren ooit 11 kinderen Gramsen/r.
In 2007 zijn alle 3 (!) de meisjes/ tantes Gramsen in één jaar gestorven, in de leeftijd rond 90.
Tante Truus woonde laatstelijk in Geldrop en de jongste Tante Miemy in Eindhoven/ Siebengewald en tante Jo in Helmond.
Tante Truus (Geldrop) heeft jaren opa opa in huis gehad toen oma oma gestorven was.
Tante Jo (in Helmond) had het ouderlijk huis gekocht en jaren opa opa én oma oma thuis verzorgd.
Vaker ging men hier ook op vakantie.

Robert Gramsen aan het woord:
Op dit moment is mijn Pa de laatste nog levende van de foto (onderaan helemaal links - Toon Gramsen).

Robert Gramsen terug in de tijd:
Met hulp van de Navorscher en NGV heb ik de eerste Gramser in Nederland weten te vinden. En met hulp van de gegevens die Theo Gramser uit Siebengewald al had uitgezocht, hebben we ook de aansluiting naar ons weten te maken.
Door de achtergrond van de 80 jarige oorlog, aanleiding voor deze Gramser om naar Nederland te komen, maakt dat je nieuwsgierig wordt naar een evt. familiewapen. Er zijn de nodige oplichters actief als het gaat om stamboomgegevens en familiewapens. Maar uit wel betrouwbare bron heb ik een beschrijving gekregen van het familiewapen van Gramser.
Later is dit licht gewijzigd om door te gaan als Gramser – van Maanen.
De gevonden info spreekt als herkomst van de eerste Jeremias Gramser over Silezie, een gebied in Zuid-Polen dat door de geschiedenis heen dan weer Pools, dan weer Duits gebied was. (en gedeeltelijk zelfs in Tsjechie ligt)
Ik heb echter een vermoeden dat dit niet helemaal klopt. Ik denk zelf eerder dat ipv Silezie bedoeld wordt Sleeswijk, Noord-Duits gebied.
Zo kan in de vertaling naar het nederlands het nodige verloren zijn gegaan, In het Duits (Schleswig tegenover Schlesien) dat ligt toch dicht bij elkaar.
De reden is toch de naam. In het Duits-Pools gebied, heb ik geen naamsverwanten kunnen vinden. Ook is Gramser daar geen gebruikelijke naam. En in Noord-Duitsland heb ik wel verschillende Gramsers kunnen vinden (niet nader uitgezocht, maar puur op naam gekeken)
In Noorwegen en Denemarken is het een ander verhaal. Daar kent met zowel Gramsen als Gramser als Patroniem. Gramsen als “zoon van Gram”en Gramser als “dochter van Gram”. Gram is in de oudheid een zeer populaire voornaam in de Scandinavische landen. En hierin zou heel goed het ontstaan van de naam te verklaren zijn. Ik ben aan het zoeken geweest naar een streek die misschien naar Gramser verwijst, maar daar is nog niets betrouwbaars uitgekomen.
Ik ben referenties van Gramser en Gramsen in Scandinavisch gebied tegengekomen tot in ca 1500 als dergelijke tussen-naam.
Kortom hier is nog het nodige te onderzoeken en te ontdekken.

Ga terug