HISTORIE deel 1

   

Gramser of Gramsen
Volgens de eerste informatie die ik heb, is bij het aangeven van een van de jongste telgen een fout gemaakt op het gemeentehuis in het trouwboekje van opa en oma en in het geboorteregister van oom Jan en tante Mimy. Zo komt het dat opa Jan Gramser heet, oom Jan Gramsen en tante Mimy Gramsen.

Volgens tante Biena
'komt onze opa alleen:    als Jan Gramsen uit Eindhoven naar Siebengewald.
Aangezien het hier stikt van de Gramsers wordt hij ook een Gramser  ???
In Eindhoven woonden ook opa en oma Gramsen.
Wij zijn echter van geen Gramser Siebengewald familie, dus moet ut Gramsen zijn geweest.'
Meer weet zij niet (meer)..... Het trouwboekje heeft tante Inge georven.'
 
Volgens Pauline Reiniers-Mooren
Op de kaart ivm bruiloft, 25 jarig bruidsfeest en 50 jarig bruidsfeest staat Gramser.
Mij lijkt echt dat het oorspronkelijk gramser is. Zou toch vreemd zijn als de trouwkaarten van ook de ouders van opa waar ook gramser staat verkeerd zouden zijn. Blijkbaar is de fout of de verandering van gramser naar gramsen daarna ontstaan.
Volgens mij heb ik hier ook nog het rijbewijs van ons mam ergens liggen. Als daar ook gramser op staat stond ons mam in ieder geval bij de gemeente als gramser ingeschreven. Dat kan je niet zomaar wijzigen.

Volgens Pauline Mooren-Stevens
Volgens mij heet iedereen van Oma en Opa Gramsen ook werkelijk Gramsen.
Ome Toon (broer van Opa) uit Eindhoven heet ook Gramsen en de rest van de fam. heet Gramser.
Er is vroeger ooit een fout gemaakt op de gemeente is mij verteld.
 
Volgens Sjon Gramsen
Mij is vroeger verteld dat dit na de 2e wereldoorlog is gebeurd. Na de evacuatie toen fam. Gramser terug kwam in Siebengewald, ontving opa een brief van de gemeente met de verkeerde naam (gramsen) erop geschreven. Opa is toen naar de gemeente gegaan en heeft dit toen aangegeven. De gemeente gaf aan dat dit geld kostte om dit te veranderen, waarop opa zei dit geld heb ik niet. Wat jullie ervan maken moeten jullie zelf weten,maar ik heet Gramser.
Vandaar dat er op de deur van opa en oma Gramser stond en bij ons Gramsen.
Dit is de versie die opa mij altijd heeft verteld en het naambordje Gramser kan ik me nog goed herinneren.

Volgens Jan Gramsen
Alles wat er geschreven staat is onzin, mijn zus Paula heeft het ongeveer goed. Het is namelijk zo, al mijn omes en tantes heten gramser ook opa en oma. Het volgende is er gebeurd: mijn vader kreeg een schrijven of iets van de gemeente geadresseerd aan j.gramsen enz. dus een fout van de gemeente. Mijn vader opa dus is hierop naar de gemeente gestapt en gezegd dat gramsen niet klopte want dit moet zijn gramser. Waarop de gemeente antwoordde: wij kunnen van de N wel een R maken maar dat kost geld !!!!!!!!!!!!!!!!!!! waarop mijn vader zei, jullie maken een fout en ik mag hiervoor betalen.
Opa heeft hierop het volgende gezegd: jullie veranderen het maar ik betaal hiervoor geen cent.
De gemeente heeft niets gedaan en opa ook niet en zo is het gegaan. Dit heeft mijn vader opa dus mij altijd verteld. 
p/s in 1945 heette ik nog gramser, dit kan ik aantonen. Dit gebeuren is dus direct na de oorlog gebeurd.

Een trouwboekje liegt niet .........................
Ingrid heeft voor ons het trouwboekje van opa en oma ingescand. In de fotomap algemeen vind je 7 bladzijdes uit het boekje. Overal in het trouwboekje staat Gramsen geschreven.

Volgens Robert Gramsen (uit Aarle-Rixtel)
Wat betreft het Gramsen/Gramser mysterie, heb ik alleen de info dat het ooit fout is gegaan op het gemeentehuis. De toen nog handmatige administratie zorgde voor een te ver doorgetrokken r aan het einde dat vervolgens op een n ging lijken. Deze fout is in de geschiedenis vaker terug te vinden. Doordat echter de nodige problemen zijn geweest door brand en oorlog, is er ooit een kopie paspoort gevraagd door opa. Toen is voor hem e.e.a. pas aan het licht gekomen. Correctie kostte inderdaad de nodige centen en geheel terecht wensen de Gramsers niet te betalen voor iets dat ze niet zelf hebben foutgedaan. Ik heb in mijn kinderjaren ooit het paspoort van Opa mogen zien. Dat was toen nog met gedrukte schrijfletters boven aan de bladzijde. Hierin stond de naam Gramsen. Opa heeft toen zelf de n weggekrast en er met potlood een r van gemaakt.

   

Robert Gramsen:   Let op de verschillende schrijfwijze van 'Jacobus Gramser' en 'Jacobus Gramsen' !!!!

Ga terug